dimarts, 31 de maig del 2011

El poder de l’etiqueta



Sento una barreja entre temor i ràbia de les persones que van per la pida penjant etiquetes a la gent. Aquest és un “ximple”, aquest altre és “boig” i el de més enllà és “curt de gambals”. Etziven la seva adjectivació cruel i despiatada sense parar a pensar en les possibles conseqüències del seu excedent de verbositat. Aquesta és una pràctica que es reprodueix a tots els nivells estamentals: des de la més petita de les societats, com el pati d’una escola, fins a les més complexes com les audiències dels mitjans de comunicació.

El pati d’una escola sol acollir les manifestacions més primerenques de la generació d’estigmes. Recordo el cas d’un company de classe a qui van penjar l’etiqueta de dir “parides”. Sí, aquesta era la paraula concreta. “Parida”: idea absurda, broma fàcil, sense gràcia, poc elaborada. Doncs per culpa d’aquella “parida”, el noi va haver d’abandonar l’escola. Aquell estigma li va fer la vida impossible.

Un altre cas és el d’un cap que categoritza els seus col·laboradors amb un subjectivisme criminal i miop. Fruit d’això, cessen un d’ells. L’etiqueta s’havia imposat a la persona. Ara busca feina però, en els cercles laborals de la seva professió, apareix amb insistència l’etern estereotip.

Michel de Foucault relaciona “poder” amb “coneixement”. El pensador francès considera que el poder és la suficiència de construir discursos dominants i imposar-los a la resta. Així doncs, els poderosos són els que tenen la capacitat de categoritzar; de penjar etiquetes. Avui dia, la creació de discursos dominants passa pel control i manipulació dels mitjans de comunicació de masses. Aquest poder pot, per exemple, equiparar Islam amb terrorisme.

La dominació és el que possibilita que recordi el meu antic company de classe i vegi un “paridero”, que pensi en el meu excompany de feina i vegi un “incompetent” o que em creui amb un musulmà i vegi un “terrorista”. Si analitzem profundament l’arrel de les nostres concepcions ens adonarem que la majoria són gratuïtes i banals. Per això, a l’hora de categoritzar a les persones no fem com aquell que mira l’etiqueta de l’ampolla i no tasta el vi.


Article publicat a la revista Valors

dilluns, 30 de maig del 2011

diumenge, 29 de maig del 2011

Decreixement per viure



Ja ho diu el nou adaggi: l’alienació és general. Tots ens hem convertit en presoners del sistema econòmic. L’inversor pels seus guanys, el traballador pel seu salari, l’Estat pels impostos i tots nosaltres pels deutes. El capitalisme ens ha convertit en addictes a l’acceleració, el consum, l’espectacle i la competició. Aquesta depedència és la millor garantia de continuïtat d’un sistema que legitima les desigualtats. Per exemple, el 80% de la població viu sense nevera ni automòbil i el 94% mai han agafat un avió. En aquest context, es fa necessariària una nova autodeterminació: el decreixement per viure.


Jim Merkel a Simplicidad Radical. Huellas pequeñas en una tierra finita ens guia cap a l’objectiu personal de la sostenibilitat i ofereix una proposta per reduir la nostra petjada ecològica per ser més equitatiu entre totes les persones, espècies i generacions. En aquest sentit, el llibre ens planteja la següent situació. Imaginem-nos que som els primers a accedir a un bufette lliure que a més d’aliments també inclou tot el necessari per viure: refugi, recursos, roba, sanitat i educació. Llavors, què ens posarem al plat? ¿com sabrem quina és la quantitat que podem agafar per a que quedi per tota la cua? Com a resposta a això, l’any 1995 es va fundar a Estats Units el Projecte de Vida Global (Global Living Project) amb la finalitat d’establir com viure de manera sostenible d’acord, no solament amb la totalitat de la població humana sinó, també, amb les altres espècies estimades i les generacions advenideres. Per aquest motiu, cal un consum responsable que atengui a l’impacte sobre el medi ambient, l’explotació laboral i el comerç just, entre d’altres. A mesura que aprofundim l’anàlisi dels productes que consumim podem arribar a qüestionar-nos: “Tinc el control del que em serveixo al plat?”.


Sense anar més lluny, durant aquestes vacances vam fer una excursió al Santuari de Bellmunt a Osona. Una vegada vam arribar a dalt, ens vam topar amb un cartell a l’entrada del refugi: “Aquest establiment no ven Coca-coles. No a la guerra”. Pel que es veu, l’alienació no és del tot general; o almenys a Bellmunt. Ja ho diu el darrer de la cua del buffette: decrèixer és el futur.



Article publicat a la revista Valors (setembre de 2007)

"Un vell"



UN VELL


Dins un cafè ple de brogit, en un racó,
Inclinat sobre la taula, seu un vell,
Amb un diari al davant, sense companyia.
I en el desengany de la vellesa miserable,
pensa que fruí molt poc dels seus anys,
llavors que tenia força, eloqüència, bellesa.

Sap que ha envellit molt. Se n’adona, ho comprèn.
I el temps en què era jove li sembla com ahir.
Quin interval tan curt, quin interval tan curt!
I pensa: la Saviesa, ah, com es burlava d’ell,
Com hi va confiar sempre, quina follia!
Ella, mesquina, li deia: “Demà. Tens molt de temps”.
Recorda els impulsos que va haver de refrenar i tantes
alegries sacrificades. Ara cada bona ocasió perduda
es mofa de la seva prudència insensata.

Però a força d’haver reflexionat i recordat tantes coses,
el vell ha quedat ben atordit. I s’adorm
recolzant el cap sobre la taula del cafè.



Konstandinos Kavafis




Visquem de tal manera que quan siguem grans no ens passi com el vell de Kavafis. Tal com ens recorda la Dansa de la Mort de Verges, “Lo temps és breu”. Així, doncs, aprofitem-lo.